Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze

Uwaga
Te warsztaty mają charakter wiejskiego wyrobu wędlin – uczymy wyrobu wędlin tradycyjnymi metodami domowymi. Nie jest to specjalistyczny kurs masarniczy. Uczymy na sprzętach, które sami używamy produkując świetne wyroby. Celem, który nam przyświeca, jest powrót do tradycji wyrobu swojskich kiełbas, szynek, podrobów, w warunkach domowych oraz uświadomienie, jakie korzyści płyną z ich spożywania.
Przypominamy, że wszystkie nasze warsztaty możesz sprezentować swoim najbliższym w postaci vouchera. Szczegóły tutaj
Terminarz warsztatów
23 – 24 listopada 2024 – Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w naszym Siedlisku na Żuławach. Szczegóły tutaj.
7 – 8 grudnia 2024 – Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w Koniakowie na Śląsku. Szczegóły tutaj.

Program warsztatów

          Część teoretyczna

  • obowiązujące przepisy, wymagania sanitarne, klasyfikacja mięsa, 
  • prezentacja urządzeń do domowej produkcji masarskiej.        

        Część praktyczna

  • peklowanie mięsa na wędzonki  na mokro i na sucho – czas, temperatura, wiązanie (siatka, sznurek),
  • przygotowanie solanki – peklosól, sól, saletra,
  • kiełbasa wiejska, polska, krakowska, biała – omówienie receptur, przygotowanie wsadu, nadziewanie kiełbas,
  • schab dojrzewający,
  • wyroby pasteryzowane – kiełbasa słoikowa,
  • przygotowanie wędzarni – wygrzewanie,
  • wędzenie szynek, schabów, polędwic, boczków, – wybór sposobu wędzenia  (rodzaje wędzarni, obsuszanie wędlin, temperatura wędzenia, zimny dym, rodzaj drewna, czas wędzenia),
  • zaparzanie wędzonek,
  • przechowywanie wyrobów, pakowanie próżniowe.

W niedzielę zajmiemy się  przygotowaniem  kiełbasy słoikowej , białej i wędzeniem przygotowanych wcześniej kiełbas i szynek.
Własnoręcznie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą. Każdy z uczestników zabierze ze sobą około 5 kg własnoręcznie zrobionych szynek, schabów, kiełbas.

Wszystkie wędliny zapakujemy tak, aby mogły bezpiecznie przetrwać Wasz powrót domu.

W czasie warsztatów bufet z wyrobami z Siedliska (szynki, sery, smalec).

Uczestnikom warsztatów zapewniamy:

  • zestaw przepisów,
  • sprzęt masarniczy,
  • surowiec i dodatki (różne gatunki mięsa, osłonki, jelita, sznurek, zioła),
  • pakowarkę próżniową.

Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, autorka książki „Samowystarczalni w domu i ogrodzie”.

Jesteśmy największą firmą w Polsce organizującą rzemieślnicze warsztaty stacjonarne z zakresu serowarstwa, wędliniarstwa, wypieku chleba na zakwasie, zielarstwa, nalewek, destylatów i ogrodnictwa.

Opinie o naszych warsztatach znajdziesz tutaj – kliknij

Koszt warsztatów to 1180 zł od osoby.  Koszt  noclegu i dodatkowego wyżywienia Willi pod Lipami  w Koniakowie na Śląsku i w Gierałtowe na Dolnym Śląsku 240 zł. Koszt noclegu w przypadku warsztatów w naszym Siedlisku na Żuławach ok.100 zł w pobliskich agroturystykach.

Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 300 zł od osoby. 

Jeżeli jesteś zainteresowany, prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty zaliczki.

W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienia nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada, lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.


Nie pasuje Ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów:

Nasze Kalendarium – kliknij tutaj
Kontakt:

Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Minione warsztaty:

29 – 30 czerwca 2024 – Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w naszym Siedlisku na Żuławach. Szczegóły tutaj. Relacja: tutaj.

16 – 17 marca 2024 –  Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w Koniakowie na Śląsku. Relacja z jesiennych warsztatów w Koniakowie tutaj , tutaj , tutaj . Szczegóły tutaj

9 – 10 marca 2024 – Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w naszym Siedlisku na Żuławach. Szczegóły tutaj.

Ostatnie 2 wolne miejsca -16 – 17 grudnia 2023-  Dodatkowy termin – Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w naszym Siedlisku na Żuławach. Relacja z poprzednich warsztatów tutaj tutaj . Szczegóły: tutaj

Brak miejsc – 2-3 grudnia – Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w naszym Siedlisku na Żuławach. Relacja tutaj , tutaj i tutaj.

23–24 majaŻuławy. Warsztaty odbyły się w naszym Siedlisku koło Elbląga. Te warsztaty odbywały się równolegle z warsztatami serowarskimi I stopnia. Relacja – kliknij tutaj.

30 czerwca – 1 lipca w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
21–22 lipca – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
25–25 sierpnia – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj19–20 maja  2018 – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
10–11 czerwca 2017 Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj – Relacja z warsztatów  1   2  ,   3  , 
24 – 25 czerwca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczególy tutaj – Relacja z warsztatów  1 ,  2
1 – 2 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 ,  2 ,  3
8 – 9 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj
21 – 22 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj
5 – 6 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1
25 – 26 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach szczególy tutaj


Migawki z minionych warsztatów:


 

 
****