Uwaga:
Program warsztatów
Część teoretyczna
- obowiązujące przepisy, wymagania sanitarne, klasyfikacja mięsa,
- prezentacja urządzeń do domowej produkcji masarskiej.
Część praktyczna
- peklowanie mięsa na wędzonki na mokro i na sucho – czas, temperatura, wiązanie (siatka, sznurek),
- przygotowanie solanki – peklosól, sól, saletra,
- kiełbasa wiejska, polska, krakowska – omówienie receptur, przygotowanie wsadu, nadziewanie kiełbas,
- schab dojrzewający,
- rolada z boczku po żuławsku nadziewana okrasą z gęsiny,
- wyroby pasteryzowane – kiełbasa słoikowa,
- smalec żuławski z wątróbką, smalcem gęsim, jabłkiem i cebulą, kaszanka, kiszka ziemniaczana – receptury,
- przygotowanie wędzarni – wygrzewanie,
- wędzenie szynek, schabów, polędwic, boczków, – wybór sposobu wędzenia (rodzaje wędzarni, obsuszanie wędlin, temperatura wędzenia, zimny dym, rodzaj drewna, czas wędzenia),
- zaparzanie wędzonek,
- przechowywanie wyrobów, pakowanie próżniowe.
W niedzielę zajmiemy się przygotowaniem kiełbasy słoikowej i wędzeniem przygotowanych wcześniej kiełbas i szynek.
Własnoręcznie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą. Każdy z uczestników zabierze ze sobą około 5 kg własnoręcznie zrobionych szynek, schabów, kiełbas.
Wszystkie wędliny zapakujemy tak, aby mogły bezpiecznie przetrwać Wasz powrót domu.
W czasie warsztatów bufet z wyrobami z Siedliska (szynki, sery, smalec).
Uczestnikom warsztatów zapewniamy:
- zestaw przepisów,
- sprzęt masarniczy,
- surowiec i dodatki (różne gatunki mięsa, osłonki, jelita, sznurek, zioła),
- pakowarkę próżniową.
Warsztaty poprowadzi Artur Wasielewski, który od 5 lat współpracuje z Akademią, prowadząc warsztaty wędliniarskie, piwowarskie i nalewkowe. Jest autorem książki kulinarnej Kuchnia Żuławska.
Jesteśmy największą firmą w Polsce organizującą rzemieślnicze warsztaty stacjonarne z zakresu serowarstwa, wędliniarstwa, wypieku chleba na zakwasie, zielarstwa, nalewek, destylatów i ogrodnictwa.
Opinie o naszych warsztatach znajdziesz tutaj – kliknij
Koszt warsztatów to 860 zł od osoby. Koszt warsztatów bez noclegu i dodatkowego wyżywienia 760 zł.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 200 zł od osoby.
Jeżeli jesteś zainteresowany, prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.c
W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienia nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada, lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.
Nie pasuje Ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów:
Nasze Kalendarium – kliknij tutaj
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com
Minione warsztaty:
23–24 maja – Żuławy. Warsztaty odbyły się w naszym Siedlisku koło Elbląga. Te warsztaty odbywały się równolegle z warsztatami serowarskimi I stopnia. Relacja – kliknij tutaj.
30 czerwca – 1 lipca w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
21–22 lipca – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
25–25 sierpnia – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj19–20 maja 2018 – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
10–11 czerwca 2017– Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 , 2 , 3 , 4
24 – 25 czerwca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 , 2
1 – 2 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 , 2 , 3
8 – 9 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj
21 – 22 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj
5 – 6 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1
25 – 26 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj