Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze

Uwaga: niebawem ogłosimy warsztaty wędliniarskie na  Dolnym Śląsku i Podkarpaciu. Jeżeli jesteś zainteresowany tymi lokalizacjami to prosimy o kontakt.

Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze rozpoczynamy od kwietnia 2020 roku.  Tak jak w ubiegłym roku, warsztaty będą się odbywały w naszym Siedlisku na Żuławach i w tych miejscach w Polsce gdzie organizujemy warsztaty serowarskie. Celem, który nam przyświeca, jest powrót do tradycji wyrobu swojskich kiełbas, szynek, podrobów, w warunkach domowych oraz uświadomienie, jakie korzyści płyną z ich spożywania. Warsztaty wędliniarskie będą się odbywały równolegle z warsztatami zielarskimi ( w naszym Siedlisku na Żuławach ) lub serowarskimi ( w naszym Siedlisku na Żuławach i w Wielkopolsce), tak aby np. żona brała udział w warsztatach zielarskich a mąż w nalewkowych lub wędliniarskich. 

Najbliższe warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze:
4 – 5 kwietnia – Żywiecczyzna. Warsztaty odbędą się w Willi pod Lipami w Koniakowie. Na czym polega ich wyjątkowość  ? Otóż na tym, że odbędą się one tydzień przed Wielkanocą. Czyli, jeżeli weźmiesz udział w tych warsztatach to zrobisz samodzielnie ok 5 kg wędlin, szynek, kiełbas (w tym kiełbasę białą), które podasz swoim najbliższym na świąteczny stół. Zachwyt rodziny gwarantowany 🙂  Pełna informacja o warsztatach – kliknij tutaj.
18 – 19 kwietnia – Mazowsze. Warsztaty odbędą się w Dworze Mościbrody koło Siedlec. Pełna informacja o warsztatach – kliknij tutaj.

23–24 majaŻuławy. Warsztaty odbędą się w naszym Siedlisku koło Elbląga. Te warsztaty będą się odbywały równolegle z warsztatami serowarskimi I stopnia. Pełna informacja o warsztatach – kliknij tutaj.

4 – 5 lipca – Wielkopolska . Warsztaty odbędą się w Ośrodku Leśnym w Puszczykowie. Te warsztaty będą się  odbywały równolegle z warsztatami serowarskimi I stopnia – w tym samym hotelu. Pełna informacja o warsztatach – kliknij tutaj.

 

Program warsztatów

          Część teoretyczna

  • obowiązujące przepisy, wymagania sanitarne, klasyfikacja mięsa, 
  • prezentacja urządzeń do domowej produkcji masarskiej.        

Część praktyczna

  • peklowanie mięsa na wędzonki  na mokro i na sucho – czas, temperatura, wiązanie (siatka, sznurek),
  • przygotowanie solanki – peklosól, sól, saletra,
  • kiełbasa wiejska, polska i biała, krakowska – omówienie receptur, przygotowanie wsadu, nadziewanie kiełbas,
  • schab dojrzewający,
  • rolada z  boczku po elbląsku nadziewana okrasą z gęsiny,
  • wyroby pasteryzowane – kiełbasa słoikowa,
  • smalec żuławski z wątróbką, smalcem gęsim, jabłkiem i cebulą  – i inne receptury, 
  • wędliny podrobowe – kaszanka – receptury i wykonanie,
  • przygotowanie wędzarni – wygrzewanie,
  • wędzenie szynek, schabów, polędwic, boczków, słoniny – wybór sposobu wędzenia  (rodzaje wędzarni, obsuszanie wędlin, temperatura wędzenia, zimny dym, rodzaj drewna, czas wędzenia),
  • zaparzanie wędzonek,
  • przechowywanie wyrobów, pakowanie próżniowe.

W niedzielę zajmiemy się  przygotowaniem smalcu, kaszanek, kiełbasy słoikowej i wędzeniem przygotowanych wcześniej kiełbas i szynek.
Własnoręcznie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą. Każdy z uczestników zabierze ze sobą około 5 kg własnoręcznie zrobionych szynek, schabów, kiełbas, kaszanek.

Wszystkie wędliny zapakujemy tak, aby mogły bezpiecznie przetrwać Wasz powrót domu.

W czasie warsztatów bufet z wyrobami z Siedliska (szynki, sery, smalec).

Uczestnikom warsztatów zapewniamy:

  • zestaw przepisów,
  • sprzęt masarniczy,
  • surowiec i dodatki (różne gatunki mięsa, osłonki, jelita, sznurek, zioła),
  • pakowarkę próżniową.

Warsztaty poprowadzi Artur Wasielewski, który od 5 lat współpracuje z Akademią, prowadząc warsztaty wędliniarskie, piwowarskie i nalewkowe. Jest autorem książki kulinarnej Kuchnia Żuławska.

Jesteśmy największą firmą w Polsce organizującą rzemieślnicze warsztaty stacjonarne z zakresu serowarstwa, wędliniarstwa, wypieku chleba na zakwasie, zielarstwa, nalewek, destylatów i ogrodnictwa.

Opinie o naszych warsztatach znajdziesz tutaj – kliknij

Koszt warsztatów to 860 zł od osoby.  Koszt warsztatów bez noclegu i dodatkowego wyżywienia 760 zł.

Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 200 zł od osoby.

Jeżeli jesteś zainteresowany, prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty zaliczki.

W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienia nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada, lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.


Nie pasuje Ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów:

Nasze Kalendarium – kliknij tutaj
Kontakt:

Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Minione warsztaty:

30 czerwca – 1 lipca w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
21–22 lipca – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
25–25 sierpnia – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj

19–20 maja  2018 – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
10–11 czerwca 2017 Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj – Relacja z warsztatów  1   2  ,   3  , 
24 – 25 czerwca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczególy tutaj – Relacja z warsztatów  1 ,  2
1 – 2 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 ,  2 ,  3
8 – 9 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj
21 – 22 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj
5 – 6 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1
25 – 26 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach szczególy tutaj


Migawki z minionych warsztatów:


 

 

 
****