Program warsztatów
Część teoretyczna
- obowiązujące przepisy, wymagania sanitarne, klasyfikacja mięsa,
- prezentacja urządzeń do domowej produkcji masarskiej.
Część praktyczna
- peklowanie mięsa na wędzonki na mokro i na sucho – czas, temperatura, wiązanie (siatka, sznurek),
- przygotowanie solanki – peklosól, sól, saletra,
- kiełbasa wiejska, polska, krakowska, biała – omówienie receptur, przygotowanie wsadu, nadziewanie kiełbas,
- schab dojrzewający,
- wyroby pasteryzowane – kiełbasa słoikowa,
- przygotowanie wędzarni – wygrzewanie,
- wędzenie szynek, schabów, polędwic, boczków, – wybór sposobu wędzenia (rodzaje wędzarni, obsuszanie wędlin, temperatura wędzenia, zimny dym, rodzaj drewna, czas wędzenia),
- zaparzanie wędzonek,
- przechowywanie wyrobów, pakowanie próżniowe.
W niedzielę zajmiemy się przygotowaniem kiełbasy słoikowej , białej i wędzeniem przygotowanych wcześniej kiełbas i szynek.
Własnoręcznie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą. Każdy z uczestników zabierze ze sobą około 5 kg własnoręcznie zrobionych szynek, schabów, kiełbas.
Wszystkie wędliny zapakujemy tak, aby mogły bezpiecznie przetrwać Wasz powrót domu.
W czasie warsztatów bufet z wyrobami z Siedliska (szynki, sery, smalec).
Uczestnikom warsztatów zapewniamy:
- zestaw przepisów,
- sprzęt masarniczy,
- surowiec i dodatki (różne gatunki mięsa, osłonki, jelita, sznurek, zioła),
- pakowarkę próżniową.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, autorka książki „Samowystarczalni w domu i ogrodzie”.
Jesteśmy największą firmą w Polsce organizującą rzemieślnicze warsztaty stacjonarne z zakresu serowarstwa, wędliniarstwa, wypieku chleba na zakwasie, zielarstwa, nalewek, destylatów i ogrodnictwa.
Opinie o naszych warsztatach znajdziesz tutaj – kliknij
Koszt warsztatów to 1180 zł od osoby. Koszt noclegu i dodatkowego wyżywienia Willi pod Lipami w Koniakowie na Śląsku i w Gierałtowe na Dolnym Śląsku 240 zł. Koszt noclegu w przypadku warsztatów w naszym Siedlisku na Żuławach ok.100 zł w pobliskich agroturystykach.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 300 zł od osoby.
Jeżeli jesteś zainteresowany, prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.c
W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienia nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada, lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.
Nie pasuje Ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów:
Nasze Kalendarium – kliknij tutaj
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com
Minione warsztaty:
16 – 17 marca 2024 – Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w Koniakowie na Śląsku. Relacja z jesiennych warsztatów w Koniakowie tutaj , tutaj , tutaj . Szczegóły tutaj
9 – 10 marca 2024 – Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w naszym Siedlisku na Żuławach. Szczegóły tutaj.
Ostatnie 2 wolne miejsca -16 – 17 grudnia 2023- Dodatkowy termin – Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w naszym Siedlisku na Żuławach. Relacja z poprzednich warsztatów tutaj i tutaj . Szczegóły: tutaj
Brak miejsc – 2-3 grudnia – Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w naszym Siedlisku na Żuławach. Relacja tutaj , tutaj i tutaj.
23–24 maja – Żuławy. Warsztaty odbyły się w naszym Siedlisku koło Elbląga. Te warsztaty odbywały się równolegle z warsztatami serowarskimi I stopnia. Relacja – kliknij tutaj.
30 czerwca – 1 lipca w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
21–22 lipca – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
25–25 sierpnia – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj19–20 maja 2018 – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
10–11 czerwca 2017– Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 , 2 , 3 , 4
24 – 25 czerwca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 , 2
1 – 2 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 , 2 , 3
8 – 9 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj
21 – 22 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj
5 – 6 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1
25 – 26 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach– szczególy tutaj