Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze

Uwaga:

Uwaga, za względu na kwarantannę osoby prowadzącej  przenosimy warsztaty  w Siedlisku na Żuławach na nowy termin 29-30 sierpnia.  Terminy w Koniakowie i na Mazowszu są niezagrożone.
Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze rozpoczynamy od kwietnia 2020 roku.  Tak jak w ubiegłym roku, warsztaty będą się odbywały w naszym Siedlisku na Żuławach i w tych miejscach w Polsce gdzie organizujemy warsztaty serowarskie. Celem, który nam przyświeca, jest powrót do tradycji wyrobu swojskich kiełbas, szynek, podrobów, w warunkach domowych oraz uświadomienie, jakie korzyści płyną z ich spożywania. Warsztaty wędliniarskie będą się odbywały równolegle z warsztatami zielarskimi ( w naszym Siedlisku na Żuławach ) lub serowarskimi ( w naszym Siedlisku na Żuławach i w Wielkopolsce), tak aby np. żona brała udział w warsztatach zielarskich a mąż w nalewkowych lub wędliniarskich. 
Uwaga
Te warsztaty mają charakter wiejskiego wyrobu wędlin- uczymy wyrobu wędlin tradycyjnymi metodami domowymi. Nie jest to specjalistyczny kurs masarniczy. Uczymy na sprzętach, które sami używamy produkując świetne wyroby.
Plan warsztatów może ulec zmianie w zależności od okoliczności. Np. ze względu na Afrykański Pomór Świń ASF i wysokie temperatury nie robimy kaszanki.
Termin warsztatów może ulec zmianie ze względu na zagrożenie epidemiologiczne.

 

Program warsztatów

          Część teoretyczna

  • obowiązujące przepisy, wymagania sanitarne, klasyfikacja mięsa, 
  • prezentacja urządzeń do domowej produkcji masarskiej.        

Część praktyczna

  • peklowanie mięsa na wędzonki  na mokro i na sucho – czas, temperatura, wiązanie (siatka, sznurek),
  • przygotowanie solanki – peklosól, sól, saletra,
  • kiełbasa wiejska, polska, krakowska – omówienie receptur, przygotowanie wsadu, nadziewanie kiełbas,
  • schab dojrzewający,
  • rolada z  boczku po żuławsku nadziewana okrasą z gęsiny,
  • wyroby pasteryzowane – kiełbasa słoikowa,
  • smalec żuławski z wątróbką, smalcem gęsim, jabłkiem i cebulą, kaszanka, kiszka ziemniaczana  –  receptury, 
  • przygotowanie wędzarni – wygrzewanie,
  • wędzenie szynek, schabów, polędwic, boczków, – wybór sposobu wędzenia  (rodzaje wędzarni, obsuszanie wędlin, temperatura wędzenia, zimny dym, rodzaj drewna, czas wędzenia),
  • zaparzanie wędzonek,
  • przechowywanie wyrobów, pakowanie próżniowe.

W niedzielę zajmiemy się  przygotowaniem  kiełbasy słoikowej i wędzeniem przygotowanych wcześniej kiełbas i szynek.
Własnoręcznie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą. Każdy z uczestników zabierze ze sobą około 5 kg własnoręcznie zrobionych szynek, schabów, kiełbas.

Wszystkie wędliny zapakujemy tak, aby mogły bezpiecznie przetrwać Wasz powrót domu.

W czasie warsztatów bufet z wyrobami z Siedliska (szynki, sery, smalec).

Uczestnikom warsztatów zapewniamy:

  • zestaw przepisów,
  • sprzęt masarniczy,
  • surowiec i dodatki (różne gatunki mięsa, osłonki, jelita, sznurek, zioła),
  • pakowarkę próżniową.

Warsztaty poprowadzi Artur Wasielewski, który od 5 lat współpracuje z Akademią, prowadząc warsztaty wędliniarskie, piwowarskie i nalewkowe. Jest autorem książki kulinarnej Kuchnia Żuławska.

Jesteśmy największą firmą w Polsce organizującą rzemieślnicze warsztaty stacjonarne z zakresu serowarstwa, wędliniarstwa, wypieku chleba na zakwasie, zielarstwa, nalewek, destylatów i ogrodnictwa.

Opinie o naszych warsztatach znajdziesz tutaj – kliknij

Koszt warsztatów to 860 zł od osoby.  Koszt warsztatów bez noclegu i dodatkowego wyżywienia 760 zł.

Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 200 zł od osoby.

Jeżeli jesteś zainteresowany, prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty zaliczki.

W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienia nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada, lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.


Nie pasuje Ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów:

Nasze Kalendarium – kliknij tutaj
Kontakt:

Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Minione warsztaty:

23–24 majaŻuławy. Warsztaty odbyły się w naszym Siedlisku koło Elbląga. Te warsztaty odbywały się równolegle z warsztatami serowarskimi I stopnia. Relacja – kliknij tutaj.

30 czerwca – 1 lipca w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
21–22 lipca – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
25–25 sierpnia – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj19–20 maja  2018 – w naszym Siedlisku na Żuławach, szczegóły tutaj
10–11 czerwca 2017 Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj – Relacja z warsztatów  1   2  ,   3  , 
24 – 25 czerwca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczególy tutaj – Relacja z warsztatów  1 ,  2
1 – 2 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 ,  2 ,  3
8 – 9 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj
21 – 22 lipca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj
5 – 6 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławachszczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1
25 – 26 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach szczególy tutaj


Migawki z minionych warsztatów:


 

 

 
****