Skip to content
Akademia Siedliska pod Lipami
  • O nas
    • O nas
    • Nasze publikacje
    • Media o nas
    • Nasze klimaty
    • U nas w Siedlisku
    • Blog
  • Warsztaty serowarskie
    • I stopnia
    • II stopnia
    • Indywidualne warsztaty serowarskie
  • Inne
    • Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze
    • Warsztaty zielarskie, kosmetyki naturalnej i kulinarne
    • Warsztaty nalewkowe i destylacyjne
    • Warsztaty ogrodnicze z elementami permakultury
  • Kalendarium
  • Oferta dla KGW
  • Prezenty
    • Vouchery
  • Kontakt

Warsztaty serowarskie i chlebowe na Śląsku

Warsztaty serowarskie i chlebowe na Śląsku

27 listopada 2023 Administrator
Details
Start:

2 marca - 11:00 am

End:

3 marca - 04:00 pm

Website:
Event Website
Venue

Willa Pod Lipami

Zapraszamy serdecznie na warsztaty serowarsko-chlebowe do Koniakowa, stolicy koronki.
Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów podpuszczkowych, dojrzewających.
W tym czasie poznacie sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli samodzielnie wytwarzać znane sery, a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziecie warzyć własne sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem goudy i domowej fety. Jeśli wystarczy czasu ( a zazwyczaj wystarcza…) zrobimy też ricottę. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie .
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe camemberty i sery typu oscypek. Zrobimy też góralską gołkę i upieczemy nasze chleby na zakwasie.
Zrobione sery zabierzecie ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania (gouda i camembert).
Pracujemy na podpuszczce mikrobiologicznej także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe oraz książki Joanny Włodarskiej.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Cena: 1180 zł od osoby za udział w warsztatach, w czasie warsztatów bufet. Koszt noclegu wraz z wyżywieniem ( obiadokolacja, śniadanie, dwa bufety ) – 290 zł/os.
Osoba towarzysząca nie biorąca udziału w warsztatach – 290 zł – nocleg wraz z wyżywieniem.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata opłaty rezerwacyjnej w wysokości 300 zł od osoby.
Nocleg będzie w Willi pod Lipami lub w innym, pobliskim pensjonacie. Rezerwacją noclegów zajmujemy się w ramach organizacji warsztatów.
Zgłoszenia drogą mailową: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty opłaty rezerwacyjnej.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, autorka podręczników „Jak zrobić ser w domu” oraz „Samowystarczalni w domu i ogrodzie”.
Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
www.akademiasiedliska.pl
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com
Strona internetowa Willi pod Lipami:
https://web.facebook.com/willapodlipami/

Post navigation

Formularz zgłoszeniowy

    Imię i nazwisko

    Telefon

    E-mail

    Wiadomość

    [recaptcha]

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres e-mail lub numer telefonu komórkowego. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych jest Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska, NIP 5931006289, z siedzibą Dłużyna 21, Elbląg.

    Akademia Siedliska pod Lipami

    O nas

    Joanna Włodarska Warsztaty

    Od niemal 10 lat jeżdżę po Polsce i dzielę się z uczestnikami swoją miłością do serów i tradycyjnej żywności. Mieszkanie na wsi zbliża do natury. Pierwsze były sery, teraz, dzięki ogrodowi ekologicznemu w naszym Siedlisku pod Lipami równie ważne stały się kiszonki, własne kosmetyki ziołowe i wędliny domowe. Ponad 170 letni dom przytulił i nas i nasze zwierzęta, Was również przytuli, gdy przyjedziecie na warsztaty. Zapraszam!

    Najbliższe warsztaty

    Dodatkowy termin. Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze
    Dodatkowy termin. Przedświąteczne warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze
    16 grudnia (11:00 am)
    Ostatnie 2 miejsca. Warsztaty Serowarskie II Stopnia w Koniakowie
    Ostatnie 2 miejsca. Warsztaty Serowarskie II Stopnia w Koniakowie
    6 stycznia (11:00 am)
    Ostatnie 2 miejsca.Zimowe warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach
    Ostatnie 2 miejsca.Zimowe warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach
    27 stycznia (11:00 am)
    Warsztaty serowarskie na Mazowszu
    Warsztaty serowarskie na Mazowszu
    17 lutego (11:00 am)

    Kontakt

    siedliskopodlipami@gmail.com

    tel. 505 061 237

    Dłużyna, gm. Elbląg

    Copyright 2018–2021 © Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska. Design Ef Ef.