Warsztaty serowarskie – sery uniwersalne i górskie

Uwaga:

Oferujemy też indywidualne warsztaty serowarskie I i II stopnia z dojazdem do Was. Cena zależy od czasu trwania, ustalonego programu oraz odległości. Więcej informacji  – tutaj.

Zapraszamy do kontaktu.

Joanna Włodarska

505 061 237

siedliskopodlipami@gmail.com

****

Akademia Serowarska
Warsztaty serowarskie i chlebowe I stopnia z Joanną Włodarską, autorką podręcznika „Jak zrobić ser w domu„.

Witaj,
skoro trafiłeś na tę stronę to może znaczyć, że jesteś zainteresowany wytwarzaniem sera podpuszczkowego.
Jeżeli tak jest, to proponuję Ci dwudniowy, 14 godzinny, intensywny kurs warzenia serów w największej i najdłużej działającej szkole serowarstwa w Polsce. W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Wbrew pozorom wcale nie jest łatwo uwarzyć Korycina tak aby nie był kwaśny, mokry i by nadawał się do dojrzewania. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase. Od Ciebie będzie zależało czy zrobisz go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Kolejnym serem, który zrobimy będzie grecka Feta. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem holenderskiej Goudywłoskiej Ricotty. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie.
Drugiego dnia zrobimy prawdziwego francuskiego Camemberta, włoski Parmezan, Góralską Gołkę i  Oscypki. Upieczemy też nasze chleby na zakwasie.
Zrobione sery uczestnicy zabiorą ze sobą do domu; część do natychmiastowego zjedzenia w gronie rodziny i przyjaciół a część (Gouda, Camembert, Parmezan) do dalszego dojrzewania.
Celem kursu jest przede wszystkim zrozumienie zachodzących procesów podczas wytwarzania serów, w zależności od jakości mleka, warunków zewnętrznych (temperatura, ciśnienie atmosferyczne), podawanej zwierzętom paszy itp. Mechaniczne stosowanie się do przepisów często nie daje bowiem zadowalających rezultatów i nie zapewnia powtarzalności. Jednym słowem dzięki uczestnictwu w kursie można nauczyć się rozumieć ser.
Pracujemy na podpuszczce zwierzęcej i mikrobiologicznej, także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Zajęcia prowadzimy na mleku krowim ale szeroko omawiamy różnice związane z serami owczymi i kozimi. Jest możliwość pracowania na mleku od swoich kóz czy owiec. Jeżeli masz dostęp do świeżego mleka koziego czy owczego przywieź je na warsztaty i przerób na ser kozi lub owczy. Jeżeli nie masz dostępu do mleka koziego lub owczego a chciałbyś na nim pracować napisz o tym w formularzu.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, typowym projektem małej serowni, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.

Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia„, czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Oprócz tego utworzyliśmy na Facebooku zamkniętą grupę Serowarska Grupa Wsparcia, którą tworzą uczestnicy naszych warsztatów i sympatycy serowarstwa. W Grupie można podzielić się swoimi dokonaniami czy też szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania.

Jeżeli zaś myślicie o rozpoczęciu działalności gospodarczej na wsi to polecamy Wam naszą  grupę Jak zarabiać na wsi – RHD, MOL i Sprzedaż Bezpośrednia

Jeżeli chcecie sprzedawać swoje produkty to polecamy Wam naszą grupę Wiejski Rynek

Opinie uczestników na temat naszych warsztatów znajdziesz tutaj- kliknij

Krótkie filmy z opiniami o naszych warsztatach i nie tylko  znajdziesz tutaj – kliknij

 Warsztaty serowarskie 2024:

20 – 21 kwietnia 2024  – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Małem Cichem na Podhalu.  Szczegóły tutaj,  Relacja z poprzednich warsztatów  1  ,  2  , 3 .

18 – 19 maja 2024 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Gierałtowie na Dolnym Śląsku. Szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów tutajtutaj.

25 – 26 maja 2024 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach. Szczegóły tutaj.

12 – 13 października 2024 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Przyborowie koło Gniezna w Wielkopolsce. Szczegóły tutaj.

Uwaga : niebawem ogłosimy nowe lokalizacje.

Jeżeli jesteś zainteresowany/na udziałem w warsztatach, w których już zakończyliśmy nabór to prosimy o kontakt. Jeżeli zwolni się miejsce to natychmiast Cię poinformujemy.

Ceny:  od 1180 zł bez noclegu do 1420 zł z noclegiem i dodatkowym wyżywieniem.  Na różnicę w cenie między warsztatami z noclegiem i bez noclegu składa się nocleg, obiadokolacja w sobotę i śniadanie w niedzielę.

Uwaga. Na nasze warsztaty z noclegiem można przyjechać z osobą towarzyszącą, która nie bierze udziału w warsztatach.

W czasie warsztatów serwujemy dwudniowy bufet kanapkowy z wyrobami także z naszego Siedliska – dla wszystkich uczestników warsztatów, także tych którzy wykupili opcję bez noclegu.

Standardem na naszych warsztatach są pokoje 2 osobowe z łazienką. Małżeństwom  w przeważającej większości lokalizacji zapewniamy łóżko małżeńskie.

Uwaga : Nigdy nie łączymy obcych sobie kobiet z mężczyznami w jednym pokoju.

Warsztaty prowadzimy w całej Polsce. Terminy , lokalizacje oraz pełny i szczegółowy opis poszczególnych warsztatów znajdziesz tutaj .

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu

Joanna Włodarska
505 061 237
siedliskopodlipami@gmail.com

Do kogo kierujemy naszą ofertę ?

W ciągu naszej działalności w samym tylko okresie 2015 – 2023 wprowadziliśmy w tajniki serowarstwa 4000 osób. Jesteśmy największą i najstarszą szkołą serowarstwa w Polsce. W naszych kursach, oprócz uczestników z Polski, biorą udział adepci i pasjonaci serowarstwa z Anglii, Niemiec, Belgii, Czech Ukrainy, Kanady i Rosji – by wymienić tylko te najczęstsze kierunki.

Kim są ludzie decydujący się na nasze warsztaty? W sporej części są to pasjonaci kulinarni. Czyli ludzie, którzy dla własnej satysfakcji i dla zdrowia chcą wzbogacić swoją wiedzę kulinarną i robić swoje własne sery. Bez wszechobecnej chemii w postaci konserwantów i ulepszaczy.
Kolejna, stała grupa, to zawodowcy, czyli właściciele i szefowie kuchni, restauracji i hoteli szukający nowych smaków, inspiracji i wiedzy źródłowej związanej z wytwarzaniem naturalnej żywności czy ideą Slow Food.
Nasze warsztaty kierujemy też do uczestników popularnych, kilkugodzinnych warsztatów i pokazów serowarskich – 13 godzin intensywnych zajęć pozwala uczestnikom uporządkować wiedzę i rozwinąć swoją pasję.
Kolejna grupa to rolnicy, którzy w warunkach uwolnienia kwot mlecznych i liberalizacji przepisów związanych z wytwarzaniem i zbywaniem swoich produktów szukają pomysłu na dodatkowe źródła dochodu dla swojego gospodarstwa.
Coraz liczniejszą grupą uczestników naszych kursów serowarskich są mieszkańcy miast, którzy niedawno przenieśli się na wieś a także ci, którzy dopiero planują przeniesienie się na wieś i szukają pomysłu na niewymagający dużych nakładów finansowych wiejski biznes o wysokiej stopie zwrotu.
Oczywiście w warsztatach biorą także udział serowarzy już zajmujący się wytwarzaniem serów dojrzewających. Tacy, którzy potrzebują wiedzy szczegółowej, zrozumienia zachodzących procesów i praktycznego poznania zasad wytwarzania nowych rodzajów serów.

Gdzie organizujemy nasze Warsztaty?

Warsztaty organizujemy w całej Polsce. Średnio 2 razy w roku organizujemy nasze warsztaty w województwie Mazowieckim, Śląskim, Małopolskim, Dolnośląskim, Wielkopolskim i Warmińsko Mazurskim. Jeżeli jesteś zainteresowany udziałem w naszych warsztatach ale nasze lokalizacje są dla Ciebie zbyt odległe to prosimy o kontakt.

Joanna Włodarskaserowar, dziennikarka, także kulinarna, i szefowa kuchni. Autorka podręcznika ” Jak zrobić ser w domu „. Sery podpuszczkowe warzy od ponad 15 lat. Przygodę z serowarstwem rozpoczęła od poznawania smaków serów zagrodowych, wytwarzanych w polskich gospodarstwach i zapragnęła robić własne. Od tamtej pory w Siedlisku pod Lipami powstają sery podpuszczkowe i dojrzewające: goudy , camemberty, mozarelle, sery typu oscypek – doskonałe do wędzenia i grillowania, a także inne – w zależności od pory roku, nastroju i apetytu. Pozyskaną wiedzę serowarską Joanna Włodarska wykorzystuje w pomocy nowym i zaprzyjaźnionym serowniom „projektowaniu” nowych, ciekawych smakowo serów dojrzewających.

Pierwsze warsztaty serowarskie zorganizowane przez Joannę Włodarską skierowane były do stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich z powiatu elbląskiego pod hasłem ” Powrót sera na Żuławy”. Zainteresowanie okazało się tak duże, że narodził się pomysł, by tradycję warzenia sera podpuszczkowego dojrzewającego, popularyzację serów zagrodowych, wypiekanie prawdziwego chleba i promowania dobrej, wytwarzanej w domu żywności szerzyć jeszcze dalej. Powstała Akademia Siedliska pod Lipami, a warsztaty i pokazy organizowane są w całej Polsce.
Jesteśmy legalnie działającą firmą – podmiotom gospodarczym wystawiamy faktury za udział w naszych warsztatach.

Minione warsztaty serowarskie i chlebowe:

OSTATNIE 2 miejsca – 2 – 3 marca 2024 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Koniakowie na Śląsku. Szczegóły tutaj.

BRAK MIEJSC – 24 – 24 lutego – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach. Uwaga: tylko 6 miejsc. Szczegóły tutaj.

17– 18 lutego 2024 – Warsztaty serowarskie i chlebowe Mazowsze,  Dwór Mościbrody koło Siedlec . Szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów   1  ,   2   , Relacja z tych warsztatów tutaj

Brak miejsc. Tylko lista rezerwowa. – 27 – 28 stycznia 2024 – Kameralne warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach ( uwaga; tylko 6 osób). Szczegóły tutaj.

Brak miejsc – 25 – 25 listopada 2023 – Warsztaty serowarskie i chlebowe Mazowsze wschodnie Mościbrody koło Siedlec . Szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów   1  ,   2   ,  3 

Relacja z ostatnich warsztatów  https://www.facebook.com/reel/1191174922270108

14 – 15 października 2023  – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Małym Cichem na Podhalu.  Szczegóły tutaj,  Relacja z poprzednich warsztatów  1  ,  2  , 3 .

Brak miejsc – 2-3 września 2023  – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Gierałtowie na Dolnym ŚląskuSzczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów Film

5-6 sierpnia 2023 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Koniakowie na Śląsku . Szczegóły tutaj . Relacja z poprzednich warsztatów  tutaj i tutaj.  Film

29– 30 lipca 2023 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach. Szczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów  tutaj i tutaj.  Film

27 – 28 czerwca  2020 – Wołów na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów 1 ,  2

4 – 5  lipca 2020 –  Puszczykowo w Wielkopolsce. Szczegóły tutaj . Relacja z poprzednich warsztatów  2  ,  3   . Film

18-19 lipca 2020 – Siedlisko  na Żuławach, koło Elbląga – szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów  1 ,   3

1 -2 sierpnia 2020 – Radziejowice na Mazowszu Zachodnim –  szczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów,  2  . Filmy ,  2  ,  3  .

8 – 9 sierpnia 2020  – Siedlisko  na Żuławach, koło Elbląga – szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów  1 ,   3

5 – 6 września  2020 – Podlesice w Jurze Krakowsko Częstochowskiejszczegóły tutaj

26 – 27 września 2020 –  Podkarpacie – Agroturystyka Dzikie Wino w Daliowej koło Rymanowa Zdroju – szczegóły tutaj,

10 – 11 października  2020 – Żywiecczyzna , Willa pod Lipami w Koniakowie. Szczegóły tutaj

17 – 18 pażdziernika  2020 – Podhale, Pensjonat Matuska w Poroninnie. Szczegóły tutaj ,

14 – 15 listopada 2020Mazowsze wschodnie Mościbrody koło Siedlec . Szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów   1   2   , 

6 – 7 czerwca 2020 –  Poronin na Podhalu – szczegóły  tutaj    Nowa Lokalizacja !

Brak miejsc – 13 – 14 czerwca 2020 – Siedlisko  na Żuławach, koło Elbląga – szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów  1 ,   3

Brak miejsc – 29 lutego – 1 marca 2020 –  Koniaków na Żywiecczyźnieszczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów  1 , 2 ,  3      Nowa Lokalizacja !

Brak miejsc  – 15 – 16 lutego 2020Mazowsze wschodnie Mościbrody koło Siedlec . Szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów   1   2   , 

Brak miejsc – 1- 2  lutego 2020  – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Chmielnie na Kaszubach – szczegóły tutaj,  Relacja z poprzednich warsztatów  1  ,  2  .

11 – 12 stycznia 2020 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Janowie Lubelskim na Lubelszczyźnie. Szczegóły tutaj.   Nowa Lokalizacja !

Brak miejsc – 18 – 19 stycznia 2020 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Podlesicach na Jurze Krakowsko Częstochowskiej szczegóły tutaj . Relacja z poprzednich warsztatów  tutajtutajFilm

Zostały 2 miejsca – 25 -26 stycznia 2020  – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Radziejowicach na Mazowszu Zachodnim –  szczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów 1 , 2 , 3 , 4

Zostały 2 miejsca – 7 – 8 grudnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podlasiu – szczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów  1   2

23 – 24 listopada – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce w Puszczykowie – szczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów 1, 3

30 listopada – 1 grudnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Kujawsko Pomorskim w Solcu Kujawskim – szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów  1  ,  2 Nowa Lokalizacja !

Brak miejsc (  nowy termin w lutym)  – 26 – 27 października – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu koło Siedlec – szczegóły tutaj. Relacja tutaj, tutajtutaj

Zostały 2 miejsca  9 – 10 listopada –  Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podkarpaciu w Daliowej – szczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów  1  ,  2  

Zostały 2 miejsca – 16 -17 listopada – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku w Kudowie Zdroju – szczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów 1 , 2 ,

12 – 13 października – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Pomorzu Zachodnim w Barzkowicachszczegóły tutaj.  Relacja z poprzednich warsztatów 1 ,  2 Nowa Lokalizacja !

7 – 8 września – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Lubuskiem – szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów 1 , 2 , 3 , 4 , 5

14 – 15 września – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej w Podlesicach- szczegóły tutaj 

24 – 25 sierpnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe w  naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj

10 – 11 sierpnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Radziejowicach na Mazowszu – szczegóły tutaj   Relacja z poprzednich warsztatów 1 , 2 , 3

Zostały 2 miejsca – 6 – 7 lipca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce – szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów 1 , 2 ,

20 – 21 lipca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj

Ostatnie 2 miejsca – 29 – 30 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w  naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj

Brak miejsc – 15 – 16 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Żywiecczyźnie – szczegóły tutaj

Brak miejsc – 18- 19 maja – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj

6 – 7 kwietnia –  Ostatnie 2 miejsca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Daliowej  na Podkarpaciu – szczegóły tutaj

13 – 14 kwietnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe  na Mazowszu zachodnim w Radziejowicach  – szczegóły  tutaj.

23 – 24 marca – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podlasiu Południe koło Siedlec – szczegóły tutaj. Relacja tutaj, tutajtutaj

Ostatnie 2 miejsca –  2 – 3 marca – Warsztaty serowarskie i chlebowe  w Puszczykowie w Wielkopolsce – szczegóły tutaj,

9 – 10 marca – Warsztaty serowarskie i chlebowe  Kudowa Zdroju na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj.

16 – 17 lutego – Warsztaty serowarskie i chlebowe  – Kujawsko Pomorskie – relacja tutaj ,szczegóły tutaj

23 – 24 lutego – Warsztaty serowarskie i chlebowe  w Jurze Krakowsko Częstochowskiej –  szczegóły tutaj,

Brak miejsc – 19 – 20 stycznia – Warsztaty serowarskie i chlebowe  na Mazowszu zachodnim w Radziejowicach  – szczegóły  tutaj.

Ostatnie 2 wolne miejsca – 26 – 27 stycznia – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Chmielnie  na Pomorzu – szczegóły tutaj.

8 – 9 grudnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podlasiu  – szczegóły tutaj.

17 – 18 listopada– Warsztaty serowarskie i chlebowe  na Mazowszu Południe w Lipsku – szczegóły tutaj.

24 – 25 listopada– Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj.

Ostatnie 2 miejsca – 3 – 4 listopada – Warsztaty serowarskie i chlebowe  I stopnia w Sapowicach w Wielkopolsce – szczegóły tutaj.

22 – 23 września – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczegóły tutaj.

29 -30 września – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podkarpaciu – szczegóły tutaj.

11 – 12 sierpnia -Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj.

Zostało 5 miejsc 16 – 17 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj.

Zostało 6 miejsc23 – 24 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj.

7- 8 lipca – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu w Radziejowicach – szczegóły tutaj

21 – 22 lipca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj.

Brak miejsc9 -10 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczegóły tutaj.

Brak miejsc – 19- 20 maja – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj.

12- 13 maja – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce – szczegóły tutaj.

Brak miejsc – 21 – 22 kwietnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu Północ czyli Kurpie -szczegóły tutaj

Brak miejsc – 7 – 8 kwietnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu Południe – szczegóły tutaj. Relacja z warsztatów 1, 2.

Brak miejsc – 17 – 18 marca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczegóły tutaj, Relacja z warsztatów 1, 2 , 3.

Brak miejsc – 3 – 4 marca 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj Relacja z warsztatów 1.

Brak miejsc – 17 – 18 lutego 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podkarpaciu szczegóły tutaj Relacja z warsztatów 1, 2.
2 wolne miejsca – 3 – 4 luty 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce – szczegóły tutaj. Relacja z warsztatów 1, 2.

Brak miejsc – 27 – 28 stycznia 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Kaszubach – szczegóły tutaj. Relacja z warsztatów 1.

Brak miejsc – 13 – 14 stycznia 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Lubuskiem – szczegóły tutaj. Relacja z warsztatów 1 , 2 , 3 , 4 , 5.

25 – 26 listopada 2017 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu. Relacja z warsztatów 1 , 2.

11 – 12 listopada 2017 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podlasiu. Relacja z warsztatów: 1.

4 – 5 listopada 2017 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce. Relacja z warsztatów: 1 , 2 .

Relacje z naszych warsztatów

Relacja z warsztatów na Dolnym Śląsku – październik 2016

Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podlasiu- 2016

Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – wrzesień 2017

Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach Wrzesień 2017


Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – kwiecień 2017

W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienie nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty. Nie dotyczy warsztatów kulinarnych za granicą.