***
Prowadzimy warsztaty dla członków stowarzyszeń lokalnych i Kół Gospodyń Wiejskich. Współpracujemy z Izbami Rolniczymi i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego.
Proponujemy organizację warsztatów tematycznych :
- warsztaty serowarskie 1 lub 2 dniowe
- warsztaty wędliniarskie
- warsztaty nalewkowe
- warsztaty cydrowe
- winne
- chlebowe
- octowe
- kiszonkowe
- zielarskie
- las w słoju
- ogrodnicze (permakultura) – jesień, wiosna, lato
Warsztaty serowarskie – uczymy wytwarzania serów wiejskich, podpuszczkowych, dojrzewających. W ciągu 7 godzin zrobimy ser typu Korycińskiego, Sery Żuławskie, Goudy i Oscypki. Zrobione sery uczestnicy warsztatów zabiorą ze sobą do domu. Jeżeli warsztaty będę dwudniowe to zrobimy jeszcze Góralską Gołkę, Camemberty, Fety. Dodatkowo możemy łączyć warsztaty wzbogacając na przykład warsztaty serowarskie warsztatami chlebowymi czy zielarskimi.
Warsztaty wypieku chleba na zakwasie – uczymy piec chleb na zakwasie i dzielimy się naszym 20 letnim zakwasem.
W programie chleby na zakwasie – najróżniejsze: razowe, żytnie, mieszane, bezglutenowe itd, chleby z dodatkiem drożdży, chleby bezglutenowe i pełnoziarniste. Skupimy się na właściwościach prozdrowotnych poszczególnych rodzajów pieczywa, dobierzemy rodzaj chleba optymalny dla osób cierpiących na różne dolegliwości i oczywiście porozmawiamy o tym, co się dzieje z mąką poddaną fermentacji gdy powstaje zakwas.
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/41756436/gryczany-razowy-pszenny-jaki-chleb-wybrac?fbclid=IwAR221FQJpe2Zx30ylkK3f6dYxX-O4JU646_Au4ossqaawsN3huKLzCkABEk
Warsztaty zielarskie
Podczas warsztatów uczestnicy poznają dziko rosnące zioła i rośliny,
które można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni i do domowego wytwarzania
kosmetyków. Takie, które można zjeść i te, które mają właściwości
lecznicze Z zebranych ziół i roślin zrobimy toniki do twarzy i ciała.
Będziemy robić hydrolaty ziołowe i kwiatowe, mieszanki ziół oraz kremy
z dodatkami pielęgnacyjnymi. Zrobimy maceraty na bazie ekologicznych
olejów ( m.in. z ogórecznika lekarskiego, czarnuszki i pestek
winogron). Uczestnicy pracować będą na kilkuosobowych stanowiskach, a
wykonane przez siebie kosmetyki zabiorą ze sobą do domu.
Proponowany program:
10.00 – rozpoczęcie warsztatów, wprowadzenie do tematu, czyli kilka
słów o ziołach i innych naturalnych składnikach domowych kosmetyków.
10.30. – domowa apteczka ziołowa
11.00 – wyprawa zielarzy – rozpoznawanie ziół i roślin jadalnych w
terenie, nauka oznaczania roślin, charakterystyka poszczególnych
gatunków, siedliska występowania, zbiór.
12.00 – oznaczenie i segregacja zebranych roślin, sposoby
wykorzystania, przechowywania i użytkowania.
12.30 – ze smakiem, czyli co można ugotować z zebranych ziół.
13.00 – przygotowanie maceratów ziołowych
14.00 – robienie kremu do ciała na bazie maceratów i naturalnych składników
15.00 – Robimy toniki – tonik z płatków malwy, ogórkowy, różany,
ziołowy – w zależności od potrzeb i upodobań. Nauka robienia
hydrolatów.
16.00 – oczyszczenie, czyli peelingi do ciała ( robimy peeling )
17.00 – zakończenie warsztatów
Warsztaty kiszenia warzyw i owoców – kisimy wszystko 🙂
Kiszonki tradycji polskiej – kiszenie ogórków, kapusty, buraków, rzepy, mieszanki warzywne, pomidory, jabłka, rzodkiewki, marchew, przygotowanie solanek, dobór przypraw.
Kiszonki azjatyckie. Co to jest kimchi, dobór warzyw, przygotowanie wybranych mieszanek do kiszenia.
http://pytanienasniadanie.tvp.pl/41080457/kiszonki-zastrzyk-witamin-na-zime?fbclid=IwAR1kbKMlGN-bcGvogmCFzy0KIYxBrt6JjQT09LVdxQoM9OBJzAoHOV1yaPY
Warsztaty nalewkowe, cydrowe, winne. Obejrzyj https://www.facebook.com/akademiasiedliska/videos/1375406449709585
Warsztaty łączymy aby stworzyć jak najbardziej interesującą ofertę.
UWAGA
Można też na nasze warsztaty przyjechać do Siedliska. Od maja do września warsztaty odbywają się w naszej 140 letniej stodole przystosowanej do zajęć warsztatowych. Warsztaty kończymy zawsze biesiadą, z degustacją naszych serów, szynek i nalewek oraz oczywiście grillem. W przypadku warsztatów dwudniowych możliwe wygospodarowanie czasu na zwiedzanie naszych wiosek tematycznych, naszych prężnie działających stowarzyszeń lokalnych/ Kół Gospodyń Wiejskich i ciekawych miejsc w okolicy. Noclegi ( w przypadku warsztatów 2 dniowych ) w okolicznych zaprzyjaźnionych agroturystkach.
Zapraszamy 🙂
Fotorelacje
Jednodniowe warsztaty serowarskie dla Koła Gospodyń Wiejskich w Bierzwiennej Krótkiej w Wielkopolsce
Dwudniowe warsztaty w Kłoczewie na Mazowszu
Warsztaty serowarskie dla dzieci i młodzieży w Kłoczewie.
Partnerzy warsztatów to Województwo Lubelskie, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Kłoczewie i Gmina Kłoczew.
We wtorek odbyły się warsztaty serowarskie dla dzieci i młodzieży. W środę odbyły się warsztaty serowarskie dla dorosłych. W czasie całego dnia zajęć uczestniczki zrobiły ser Koryciński, sery żuławskie, Goudy i oscypki.
Wszystkie Panie serdecznie pozdrawiamy.
Warsztaty serowarskie i chlebowe
w Łańcucie na Podkarpaciu
Warsztaty serowarskie, chlebowe i zielne dla
rolników z województwa Lubuskiego
Warsztaty zorganizowała Lubuska Izba Rolnicza. W czasie dwóch dni uczestnicy zgłębili podstawy serowarstwa, upiekli chleby na zakwasie , poznali dziko rosnące zioła przydatne w kosmetyce, kuchni. Poznali też właściwości lecznicze i prozdrowotne dziko rosnących ziół. W ciągu drugiego dnia przygotowaliśmy ekologiczne maceraty i toniki. A na sam koniec zrobiliśmy na bazie lawendy i wrotycza spray na kleszcze i komary.
Dwudniowy kurs serowarski na zlecenie Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gryficach :
Jednodniowy kurs serowarski zrealizowany wspólnie z Małopolskich Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Wierzchosławicach :
http://www.wierzchoslawice.pl/events/warsztaty-serowarskie-w-wierzchoslawicach-liczba-miejsc-ograniczona-25/