Skip to content
Akademia Siedliska pod Lipami
  • O nas
    • O nas
    • Nasze publikacje
    • Media o nas
    • Nasze klimaty
    • U nas w Siedlisku
    • Blog
  • Warsztaty serowarskie
    • I stopnia
    • II stopnia
    • Indywidualne warsztaty serowarskie
  • Warsztaty wędliniarskie
  • Kalendarium
  • Oferta dla KGW
  • Vouchery
  • Inne
    • Warsztaty zielarskie, kosmetyki naturalnej i kulinarne
    • Warsztaty nalewkowe i destylacyjne
    • Warsztaty ogrodnicze z elementami permakultury
  • Kontakt
  • Eventy firmowe

Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku

Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku

10 kwietnia 2025
Details
Start:

17 maja - 11:00 am

End:

18 maja - 04:00 pm

Website:
Event Website
Venue

Gierałtów, 59-730 Nowogrodziec, Polska

Zapraszamy serdecznie na warsztaty serowarsko-chlebowe na Dolnym Śląsku. Kurs odbędzie się w agroturystyce Na uboczu, w miejscowości Gierałtów, niedaleko Bolesławca.
Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów podpuszczkowych, dojrzewających.
W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Wam już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziecie warzyć własne sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski Od Was będzie zależało czy zrobicie go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem goudy i domowej fety oraz ricotty. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie .
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe camemberty i sery typu oscypek. Zrobimy też góralską gołkę i upieczemy nasze chleby na zakwasie.
Zrobione sery zabierzecie ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania (gouda i camembert).
Pracujemy na podpuszczce mikrobiologicznej także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe oraz książki Joanny Włodarskiej.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Koszt warsztatów wynosi 1180 zł. Koszt noclegu wraz z wyżywieniem – 240 zł/os. Dopłata do pokoju jednoosobowego 60 zł. Koszt pobytu osoby towarzyszącej, nie biorącej udziału w warsztatach wynosi 240 zł. Bufet w trakcie warsztatów dla osób nienocujących 60 zł/os.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata opłaty rezerwacyjnej w wysokości 300 zł od osoby.
Zainteresowanych prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty opłaty rezerwacyjnej.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, autorka podręczników „Jak zrobić ser w domu” oraz „Samowystarczalni w domu i ogrodzie”.
Adres:
Agroturystyka Na uboczu
Gierałtów 15, 59-730 Gierałtów, Polska

Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
www.akademiasiedliska.pl
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Formularz zgłoszeniowy

    O jakie warsztaty chodzi?

    Imię i nazwisko

    Telefon

    E-mail

    Wiadomość

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres e-mail lub numer telefonu komórkowego. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych jest Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska, NIP 5931006289, z siedzibą Dłużyna 21, Elbląg.

    Akademia Siedliska pod Lipami

    O nas

    Joanna Włodarska Warsztaty

    Od niemal 10 lat jeżdżę po Polsce i dzielę się z uczestnikami swoją miłością do serów i tradycyjnej żywności. Mieszkanie na wsi zbliża do natury. Pierwsze były sery, teraz, dzięki ogrodowi ekologicznemu w naszym Siedlisku pod Lipami równie ważne stały się kiszonki, własne kosmetyki ziołowe i wędliny domowe. Ponad 170 letni dom przytulił i nas i nasze zwierzęta, Was również przytuli, gdy przyjedziecie na warsztaty. Zapraszam!

    Najbliższe warsztaty

    Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze na Żuławach
    Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze na Żuławach
    7 czerwca (11:00 am)
    Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach
    Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach
    28 czerwca (11:00 am)
    Warsztaty serowarskie II stopnia
    Warsztaty serowarskie II stopnia
    5 lipca (11:00 am)
    Warsztaty serowarskie i chlebowe na Śląsku
    Warsztaty serowarskie i chlebowe na Śląsku
    30 sierpnia (11:00 am)

    Kontakt

    siedliskopodlipami@gmail.com

    tel. 505 061 237

    Dłużyna, gm. Elbląg

    Copyright 2018–2021 © Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska. Design Ef Ef.