Smaki Toskanii – Warsztaty kulinarne w Toskanii

Tak było :






Smaki Toskanii – warsztaty kulinarne w Toskanii


Uwaga, mamy jedno a może dwa miejsca wolne na ten wyjazd.

Kochani, poszukujemy jeszcze kilku chętnych do wyjazdu, Toskania i jej kuchnia zachwyciła nas, zebraliśmy się z grupą naszych Przyjaciół, żeby zorganizować wspólny wyjazd. Udało nam się znaleźć fantastyczne miejsca, warte odwiedzenia – zobaczcie sami:

Kuchnia włoska to jeden z najwspanialszych wynalazków ludzkości. Słynie z tego, ze toskańskie gospodynie używają najświeższych, sezonowych składników. Dania pachną słońcem i…winem, z którego słynie ten region Italii. Zapraszamy Was na kulinarną wycieczkę, Będziemy szperać na targach w poszukiwaniu produktów, wspólnie gotować, smakując przy tym lokalne wina, odwiedzimy winnicę przy XVII-wiecznym pałacu, by potem, w pałacowej kuchni wyczarować pyszną kolację. Danusia – Polka, która od lat prowadzi w Toskanii agroturystykę, słynącą z serwowanych tam smakowitości, nauczy Was jak zrobić doskonały makaron i domowe ravioli. Odwiedzimy również serowarnię, w której od pokoleń warzą sery owcze.

Na trasie naszej wycieczki znajdą się urokliwe miasteczka. Zwiedzimy Cortonę, szukając śladów Francis Mayes – autorki znanej książki „ Pod słońcem Toskanii” ( znacie film? ), Volterrę, Montepulciano, Luccę i Arezzo. Zobaczymy na własne oczy słynne winnice w regionie Chianti, zawitamy do Lajatico – wioski, w której urodził się ( i nadal mieszka ) Andrea Bocelli, a w sklepie prowadzonym przez braci Andreę i Alberto Bocellich będzie można kupić wino z ich winnicy i wyroby od miejscowych producentów.

Do naszej dyspozycji przez cały czas będzie autokar, którym przyjedziemy do Toskanii.

Jedziecie z nami?


Termin: 15 – 24 września

Program :

Wyjazd:

15 września 2017

z Gdańska o godzinie 11

Łódź 14.00 ( opcjonalnie Warszawa )

Każda stacja benzynowa lub MOP na autostradzie A 1 – prosimy o wcześniejsze ustalenie miejsca wsiadania do busa, prosimy być kwadrans wcześniej żebyśmy nie musieli czekać na pojedyncze osoby

Ostatni przystanek w Polsce Knurów Stacja Orlen. Granicę przekraczamy w Gorzyczkach.

Jedziemy przez Czechy, Austrię ( Wiedeń, Graz). Potem już Włochy ( Wenecja, Bolonia, Florencja )

Powrót:

Łódź ( opcjonalnie Warszawa ) w niedzielę 24 września około godziny 16

Jedziemy 21 osobowym busem z 2016 roku .

Bus jest prowadzony przez 2 zawodowych kierowców,

Noclegi

Od razu na początku ważne zastrzeżenie. I my i Włosi używają określenie agroturystyka. Dla Włochów agroturystyka to po prostu dom na wsi zwykle o wysokim, a czasami o bardzo wysokim standardzie. Proszę wejść na stronę proponowanej agroturystyki – to zdecydowanie powyżej standardu kojarzącego nam się tu w Polsce z tym określeniem.

Do naszej dyspozycji basen – czyli dzień możemy rozpoczynać i kończyć kąpielą w przepięknych okolicznościach przyrody 🙂

http://www.casalbosco.it/ 

Ramowy program:

Przyjeżdżamy do agroturystyki Casalbosco w sobotę około godziny 15-16.

Agroturystyka znajduje się kilka kilometrów od Bettolle w prowincji Siena

Po przydzieleniu pokoi i rozpakowaniu się pierwsza kolacja ( zakupy zrobimy w Bettolle).

W kolejnych dniach harmonogram dnia jest następujący;

śniadanie około godziny 8.30 – 9.30

wyjazd na zwiedzanie około godziny 10 – 10.30

W ciągu 7 – 8 godzin poznajemy 1 – 2 miasteczka lub starożytne ( i nie jest to nadużycie – te miejscowości często mają historię sięgającą czasów Etrusków…) wsie toskańskie.

Liczymy, że w ciągu tego tygodnia odwiedzimy około 10 – 12 najpiękniejszych miejsc w Toskanii.

Wracamy do agroturystyki około 17 – 18 i ze świeżo zakupionych produktów robimy wspólnie toskańskie potrawy.

Jeden wieczór przeznaczymy na wizytę w XVII wiecznej toskańskiej willi przy której działa winnica. W programie degustacja wina i przekąski. Tego wieczoru już nie będziemy gotowali. Jeżeli trafimy na okres winobrania ( a jest na to 80 % szansy ) to przez 2-3 godziny będziemy pracowali przy zbiorze winogron.

Kolejny wieczór przeznaczamy na wizytę w agroturystyce zarządzanej przez Panią Danusię. To Polka, która perfekcyjnie opanowała tajniki kuchni toskańskiej. Wszystkie dania począwszy od antipasto, primo piatti – nauka ręcznego wyrabiania makaronów , ravioli itp i secundo piatti – najczęściej danie mięsne.

Pewnie jeden wieczór przeznaczymy na wizytę w jakiejś świetnej restauracyjce toskańskiej – mamy kilka pomysłów ale ostateczną decyzję podejmiemy już wspólnie, na miejscu.

Koszty

Koszt naszych warsztatów wynosi 1890 zł/os i obejmuje:

-koszt dojazdu z Polski do agroturystyki ,

-koszt przejazdów po Toskanii,

– koszt noclegów w pokojach 2 osobowych


– koszt parkingów, opłat miejskich, autostrad

​​​​​​​​
Koszt dodatkowy to 160 euro/os z czego:

100 euro wydamy na tradycyjne, lokalne produkty żywnościowe,

60 euro na które składają się:

– 3 godzinne warsztaty kulinarne Pani Danusi zwieńczone pełną 3 daniową kolacją toskańską z winem

– 2 godzinną wizytę w XVII wiecznej winnicy z degustacją wędlin i win.

– 2 – 3 godzinną wizytę w lokalnej serowni

https://www.caseificiomatteassi.com/


Wpłaty

Będziemy prosili o wpłatę całości kwoty w ciągu tygodnia od zadeklarowania się.

Możemy tę kwotę podzielić na dwie części- druga połowa płatna w lipcu (najdalej do 10 sierpnia).

160 euro płatne gotówką już na miejscu.

Cena nie obejmuje

przekąsek w ciągu dnia w czasie zwiedzania ( jeżeli jestesmy w “bazie” wszystkie produkty są do Waszej dyspozycji). Zwiedzanie miasteczek odbywa się na zasadzie “czas wolny” – ustalamy jedynie godzinę powrotu busem.

biletów do muzeum, rezerwatów itp


Wyjazd jest wyjazdem prywatnym, niekomercyjnym.