Skip to content
Akademia Siedliska pod Lipami
  • O nas
    • O nas
    • Nasze publikacje
    • Media o nas
    • Nasze klimaty
    • U nas w Siedlisku
    • Blog
  • Warsztaty serowarskie
    • I stopnia
    • II stopnia
    • Indywidualne warsztaty serowarskie
  • Warsztaty wędliniarskie
  • Kalendarium
  • Oferta dla KGW
  • Vouchery
  • Inne
    • Warsztaty zielarskie, kosmetyki naturalnej i kulinarne
    • Warsztaty nalewkowe i destylacyjne
    • Warsztaty ogrodnicze z elementami permakultury
  • Kontakt
  • Eventy firmowe

Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze Żuławy – 6 miejsc!

Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze Żuławy – 6 miejsc!

27 grudnia 2025 Joanna Wojtek
Details
Start:

24 stycznia - 11:00 am

End:

25 stycznia - 04:00 pm

Website:
Event Website
Venue

Żuławy, Dłużyna 21, 82-310 Ebląg

Zapraszamy na warsztaty wędliniarsko-wędzarnicze w naszym Siedlisku na Żuławach. To niepowtarzalna okazje by nauczyć się wytwarzać własne wyroby wędliniarskie. Uczymy wyrobu wędlin tradycyjnymi metodami domowymi. Nie jest to specjalistyczny kurs masarniczy. Uczymy na sprzętach, których sami używamy produkując pyszne wyroby.
PROGRAM WARSZTATÓW
Część teoretyczna:
obowiązujące przepisy, wymagania sanitarne, klasyfikacja mięsa,
prezentacja urządzeń do domowej produkcji masarskiej
Część praktyczna
Peklowanie mięsa na wędzonki na mokro i na sucho – czas , temperatura, wiązanie ( siatka, sznurek)
przygotowanie solanki – peklosól, sól, saletra.
Kiełbasa wiejska, polska, krakowska, biała – omówienie receptur, przygotowanie wsadu, nadziewanie kiełbas,
Wyroby pasteryzowane – kiełbasa słoikowa
Wędzenie szynek, schabów, polędwic, boczków, kiełbas – wybór sposobu wędzenia ( rodzaje wędzarni, obsuszanie wędlin, temperatura wędzenia, zimny dym, rodzaj drewna, czas wędzenia),
zaparzanie wędzonek,
przechowywanie wyrobów, pakowanie próżniowe.
Podczas warsztatów bufet z wyrobami Siedliska pod Lipami.
W niedzielę zajmiemy się wyrobem kiełbasy słoikowej i wędzeniem przygotowanych wcześniej kiełbas, szynek i boczków.
Własnoręcznie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą.
Uczestnikom warsztatów zapewniamy:
zestaw przepisów
sprzęt masarniczy,
surowiec i dodatki (różne gatunki mięsa, osłonki, jelita, sznurek, zioła)
pakowarkę próżniową
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórczyni Akademii Siedliska pod Lipami, autorka książek „Jak zrobić ser w domu” oraz „Samowystarczalni w domu i w ogrodzie”, szefowa kuchni, serowarka i dziennikarka kulinarna.
Jesteśmy największą firmą w Polsce organizującą rzemieślnicze warsztaty stacjonarne z zakresu serowarstwa, wędliniarstwa, wypieku chleba na zakwasie, zielarstwa, nalewek, destylacji i ogrodnictwa.
Koszt warsztatów to 1180 zł od osoby. Noclegi rezerwujecie Państwo samodzielnie – podsyłamy linki do pobliskich agroturystyk. Blisko są także Elbląg i Pasłęk z bogatą ofertą hotelową. Koszt noclegu w pobliskiej agroturystyce to około 100 zł.
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wniesienie opłaty rezerwacyjnej w wysokości 300 zł od osoby.
Jeżeli jesteś zainteresowany prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty .
W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, opłata zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienie nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami, nie przepada lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.
Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium
https://www.akademiasiedliska.pl/calendar/
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Formularz zgłoszeniowy

    O jakie warsztaty chodzi?

    Imię i nazwisko

    Telefon

    E-mail

    Wiadomość

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres e-mail lub numer telefonu komórkowego. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych jest Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska, NIP 5931006289, z siedzibą Dłużyna 21, Elbląg.

    Akademia Siedliska pod Lipami

    O nas

    Joanna Włodarska Warsztaty

    Od niemal 10 lat jeżdżę po Polsce i dzielę się z uczestnikami swoją miłością do serów i tradycyjnej żywności. Mieszkanie na wsi zbliża do natury. Pierwsze były sery, teraz, dzięki ogrodowi ekologicznemu w naszym Siedlisku pod Lipami równie ważne stały się kiszonki, własne kosmetyki ziołowe i wędliny domowe. Ponad 170 letni dom przytulił i nas i nasze zwierzęta, Was również przytuli, gdy przyjedziecie na warsztaty. Zapraszam!

    Najbliższe warsztaty

    Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach
    Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach
    17 stycznia (11:00 am)
    Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze Żuławy – 6 miejsc!
    Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze Żuławy – 6 miejsc!
    24 stycznia (11:00 am)
    Warsztaty serowarskie i chlebowe na Śląsku
    Warsztaty serowarskie i chlebowe na Śląsku
    7 marca (11:00 am)
    Warsztaty serowarskie w Wielkopolsce
    Warsztaty serowarskie w Wielkopolsce
    11 kwietnia (11:00 am)

    Kontakt

    siedliskopodlipami@gmail.com

    tel. 505 061 237

    Dłużyna, gm. Elbląg

    Copyright 2018–2021 © Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska. Design Ef Ef.