ID), array(5000,1000), false, ”); ?>

’,’

’) ?>


Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku

18 majagodz.11:00 - 19 majagodz.16:00

Zapraszamy serdecznie na warsztaty serowarsko-chlebowe na Dolnym Śląsku. Kurs odbędzie się w agroturystyce Na uboczu, w miejscowości Gierałtów, niedaleko Bolesławca.
Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów podpuszczkowych, dojrzewających.
W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Wam już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziecie warzyć własne sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski Od Was będzie zależało czy zrobicie go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem goudy i domowej fety oraz ricotty. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie .
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe camemberty i sery typu oscypek. Zrobimy też góralską gołkę i upieczemy nasze chleby na zakwasie.
Zrobione sery zabierzecie ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania (gouda i camembert).
Pracujemy na podpuszczce mikrobiologicznej także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe oraz książki Joanny Włodarskiej.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Koszt warsztatów wynosi 1180 zł. Koszt noclegu wraz z wyżywieniem – 240 zł/os. Dopłata do pokoju jednoosobowego 60 zł. Koszt pobytu osoby towarzyszącej, nie biorącej udziału w warsztatach wynosi 240 zł. Bufet w trakcie warsztatów dla osób nienocujących 60 zł/os.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata opłaty rezerwacyjnej w wysokości 300 zł od osoby.
Zainteresowanych prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty opłaty rezerwacyjnej.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, autorka podręczników „Jak zrobić ser w domu” oraz „Samowystarczalni w domu i ogrodzie”.
Adres:
Agroturystyka Na uboczu
Gierałtów 15, 59-730 Gierałtów, Polska

Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
www.akademiasiedliska.pl
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Szczegóły

Start:
maj 18godz.11:00
Koniec:
maj 19godz.16:00
Strona internetowa:
https://www.akademiasiedliska.pl/kontakt/