Zapraszamy Was na jedyne takie warsztaty!
Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze odbędą się w Małem Cichem koło Zakopanego.
Celem który nam przyświeca jest powrót do tradycji wyrobu swojskich kiełbas, szynek i wyrobów garmażeryjnych, w warunkach domowych oraz uświadomienie jakie korzyści płyną z ich spożywania.
PROGRAM WARSZTATÓW
Część teoretyczna
obowiązujące przepisy, wymagania sanitarne, klasyfikacja mięsa,
prezentacja urządzeń do domowej produkcji masarskiej
Część praktyczna
Peklowanie mięsa na wędzonki na mokro i na sucho – czas , temperatura, wiązanie (siatka, sznurek)
przygotowanie solanki – peklosól, sól, saletra,
Kiełbasa wiejska, polska i biała, krakowska – omówienie receptur, przygotowanie wsadu, nadziewanie kiełbas,
schab wędzony, wyroby pasteryzowane – kiełbasa słoikowa.
Przygotowanie wędzarni – wygrzewanie
Wędzenie szynek, schabów, polędwic, boczków, słoniny – wybór sposobu wędzenia (rodzaje wędzarni, obsuszanie wędlin, temperatura wędzenia, zimny dym, rodzaj drewna, czas wędzenia),
zaparzanie wędzonek. Wszystkie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą.
W czasie warsztatów bufet Gospodarzy.
Uczestnikom warsztatów zapewniamy:
zestaw przepisów, sprzęt masarniczy,
surowiec i dodatki (różne gatunki mięsa, osłonki, jelita, sznurek, zioła).
Warsztaty poprowadzą Joanna Włodarska.
Cena warsztatów – 1180 zł. Koszt noclegu i wyżywienia – 240 zł, Osoba towarzysząca nie biorąca udziału w warsztatach – 240 zł
Opłata rezerwacyjna 300 zł.
Jeżeli jesteś zainteresowany, prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty opłaty rezerwacyjnej.
Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
https://www.akademiasiedliska.pl/calendar/
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com