Zapraszamy serdecznie na warsztaty serowarsko-chlebowe do Pomorska, urokliwej wsi blisko Zielonej Góry. Warsztaty odbędą się w siedzibie fundacji Nasze Wolne Życie. Mieszkańcy Wielkopolski także bez problemu dojadą – jest doskonały dojazd i niewielka odległość.
Koszt warsztatów z noclegiem i wyżywieniem 940 zł. Cena bez noclegu 780 zł. Dopłata do pokoju jednoosobowego 50 zł. Koszt pobytu osoby towarzyszącej, nie biorącej udziału w warsztatach wynosi 160 zł.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata opłaty rezerwacyjnej w wysokości 200 zł od osoby.
To dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów podpuszczkowych, dojrzewających.
W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski Od Ciebie będzie zależało czy zrobisz go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem goudy. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie .
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe camemberty i sery typu oscypek. Upieczemy też chleby na zakwasie.
Zrobione sery zabierzecie ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania (gouda i camembert).
Pracujemy na podpuszczce mikrobiologicznej także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe oraz książki Joanny Włodarskiej.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Uwaga:
Nigdy nie łączymy obcych sobie mężczyzn i kobiet w jednym pokoju. Nocleg będzie w Willi pod Lipami lub w innym, pobliskim pensjonacie – będzie w rezerwacją noclegów zajmujemy się w ramach organizacji warsztatów.
Jeżeli jesteś zainteresowany prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty opłaty rezerwacyjnej.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, autorka podręczników „Jak zrobić ser w domu” oraz „Samowystarczalni w domu i ogrodzie”.
Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
www.akademiasiedliska.pl
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com
Link do strony fundacji na fb: https://www.facebook.com/NaszeWolneZycie