Skip to content
Akademia Siedliska pod Lipami
  • O nas
    • O nas
    • Nasze publikacje
    • Media o nas
    • Nasze klimaty
    • U nas w Siedlisku
    • Blog
  • Warsztaty serowarskie
    • I stopnia
    • II stopnia
    • Indywidualne warsztaty serowarskie
  • Inne
    • Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze
    • Warsztaty zielarskie, kosmetyki naturalnej i kulinarne
    • Warsztaty nalewkowe i destylacyjne
    • Warsztaty ogrodnicze z elementami permakultury
  • Kalendarium
  • Współpraca
  • Prezenty
    • Vouchery
  • Kontakt

Warsztaty serowarsko-chlebowe na Mazurach

Warsztaty serowarsko-chlebowe na Mazurach

14 marca 2023
Details
Start:

kwiecień 22 - 11:00 am

End:

kwiecień 23 - 03:00 pm

Website:
Event Website

Zapraszamy serdecznie na warsztaty serowarsko-chlebowe na Mazurach. Kurs odbędzie się w agroturystyce Siedlisko na górce, w malowniczej wsi Zalec, niedaleko Mrągowa.
Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów podpuszczkowych, dojrzewających.
W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Wam już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziecie warzyć własne sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski Od Was będzie zależało czy zrobicie go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem goudy i domowej fety oraz ricotty. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie .
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe camemberty i sery typu oscypek. Zrobimy też góralską gołkę i upieczemy nasze chleby na zakwasie.
Zrobione sery zabierzecie ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania (gouda i camembert).
Pracujemy na podpuszczce mikrobiologicznej także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe oraz książki Joanny Włodarskiej.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Koszt warsztatów wynosi 980 zł. Koszt noclegu wraz z wyżywieniem – 190 zł/os. Dopłata do pokoju jednoosobowego 60 zł. Koszt pobytu osoby towarzyszącej, nie biorącej udziału w warsztatach wynosi 190 zł. Bufet w trakcie warsztatów dla osób nienocujących 25 zł/os.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata opłaty rezerwacyjnej w wysokości 250 zł od osoby.

Zainteresowanych prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty opłaty rezerwacyjnej.

Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, autorka podręczników „Jak zrobić ser w domu” oraz „Samowystarczalni w domu i ogrodzie”.
Adres:
Siedlisko na górce
Zalec 34, 11-700 Mrągowo

http://siedliskonagorce.pl/

Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
www.akademiasiedliska.pl
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Post navigation

Formularz zgłoszeniowy





Imię i nazwisko

Telefon

E-mail

Wiadomość

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres e-mail lub numer telefonu komórkowego. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych jest Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska, NIP 5931006289, z siedzibą Dłużyna 21, Elbląg.

Akademia Siedliska pod Lipami

O nas

Joanna Włodarska Warsztaty

Od niemal 10 lat jeżdżę po Polsce i dzielę się z uczestnikami swoją miłością do serów i tradycyjnej żywności. Mieszkanie na wsi zbliża do natury. Pierwsze były sery, teraz, dzięki ogrodowi ekologicznemu w naszym Siedlisku pod Lipami równie ważne stały się kiszonki, własne kosmetyki ziołowe i wędliny domowe. Ponad 170 letni dom przytulił i nas i nasze zwierzęta, Was również przytuli, gdy przyjedziecie na warsztaty. Zapraszam!

Najbliższe warsztaty

Warsztaty bibułkarskie w Koniakowie
Warsztaty bibułkarskie w Koniakowie
marzec 25 (11:00 am)
Warsztaty serowarsko-chlebowe na Podhalu
Warsztaty serowarsko-chlebowe na Podhalu
marzec 25 (11:00 am)
Warsztaty Ogrodnictwa permakulturowego oraz szczepienia drzew w Koniakowie
Warsztaty Ogrodnictwa permakulturowego oraz szczepienia drzew w Koniakowie
kwiecień 15 (11:00 am)
Warsztaty serowarsko-chlebowe na Mazurach
Warsztaty serowarsko-chlebowe na Mazurach
kwiecień 22 (11:00 am)

Kontakt

siedliskopodlipami@gmail.com

tel. 505 061 237

Dłużyna, gm. Elbląg

Copyright 2018–2021 © Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska. Design Ef Ef.