Zapraszamy serdecznie na warsztaty serowarsko-chlebowe do Jury Krakowsko Częstochowskiej.
Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów podpuszczkowych, dojrzewających.
W tym czasie poznacie sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli samodzielnie wytwarzać znane sery, a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia sera w typie korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziecie warzyć własne sery. Pierwszy będzie tzw. ser żuławski. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem goudy i domowej fety. Jeśli wystarczy czasu ( a zazwyczaj wystarcza…) zrobimy też ricottę. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie .
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe camemberty i sery typu oscypek. Zrobimy też góralską gołkę i upieczemy nasze chleby na zakwasie.
Zrobione sery zabierzecie ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania (gouda i camembert).
Pracujemy na podpuszczce mikrobiologicznej także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe oraz książki Joanny Włodarskiej.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Cena: 1180 zł od osoby za udział w warsztatach, w czasie warsztatów bufet. Koszt noclegu wraz z wyżywieniem ( obiadokolacja, śniadanie, dwa bufety ) – 240 zł/os.
Osoba towarzysząca nie biorąca udziału w warsztatach – 240 zł – nocleg wraz z wyżywieniem.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata opłaty rezerwacyjnej w wysokości 300 zł od osoby.
Nocleg będzie w Willi pod Lipami lub w innym, pobliskim pensjonacie. Rezerwacją noclegów zajmujemy się w ramach organizacji warsztatów.
Zgłoszenia drogą mailową: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty opłaty rezerwacyjnej.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, autorka podręczników „Jak zrobić ser w domu” oraz „Samowystarczalni w domu i ogrodzie”.
Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
www.akademiasiedliska.pl
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com
Strona internetowa hotelu:
https://zajazdjurajski.pl/