Skip to content
Akademia Siedliska pod Lipami
  • O nas
    • O nas
    • Nasze publikacje
    • Media o nas
    • Nasze klimaty
    • U nas w Siedlisku
    • Blog
  • Warsztaty serowarskie
    • I stopnia
    • II stopnia
    • Indywidualne warsztaty serowarskie
  • Inne
    • Warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze
    • Warsztaty zielarskie, kosmetyki naturalnej i kulinarne
    • Warsztaty nalewkowe i destylacyjne
    • Warsztaty ogrodnicze z elementami permakultury
  • Kalendarium
  • Współpraca
  • Prezenty
    • Vouchery
  • Kontakt

Warsztaty Kuchni Marokańskiej

Warsztaty Kuchni Marokańskiej

13 sierpnia 2022
Details
Start:

październik 8 - 11:00 am

End:

październik 9 - 02:00 pm

Website:
Event Website

Już 8–9 października zapraszamy Państwa na niezwykłe warsztaty. Poznamy tajniki kuchni marokańskiej. Warsztaty odbędą się w naszej filii w Koniakowie, w Willi pod Lipami, a poprowadzą je pochodzący z Maroka Mustapha El Boudani oraz Aneta Okupska-Pońc. Podczas dwóch dni przeniesiemy się do tajemniczego i egzotycznego Maroka, by chłonąć zapachy i smaki marokańskich potraw, przywołać wspomnienia z wakacji w tym kraju, lub poczuć jego magię i zaplanować wyprawę.
Pierwszego dnia, w sobotę ”idziemy” na tradycyjny suk (targ) z przyprawami oraz warzywami i owocami – prezentacja
Poznajemy marokańskie przyprawy oraz zastosowanie ich w przygotowywaniu potraw, w szczególności jagnięciny
Przygotujemy tradycyjne dania Nomadów z Sahary – kuskus, tajine, poznamy mieszanki przypraw do danych dań.
Przygotujemy też tajine z jagnięciny z warzywami – w zależności od ilości uczestników, podzielimy się na grupy.
Taki tajine będzie się robił ok. 2 godz. na ogniu. W tym czasie przygotujemy zupę.

Godz. 14.00 – obiad – tajine przygotowany przez uczestników

Po obiedzie zaczniemy przygotowywać szaszłyki i inne potrawy z tzw. podrobów jagnięcych. Wszystkie potrawy będą pieczone na grillu lub ogniu.
Jeśli dopisze pogoda, upieczemy również tradycyjny chleb w żarze ogniska, zasypywany gorącym piaskiem z żarem Po 20 min. jest gotowy do jedzenia.
Prowadzący opowiedzą o historii życia grup nomadycznych północnej Afryki na przykładzie Maroka dawniej i dziś oraz o tradycjach pasterskich i kulinarnych mieszkańców Maroka.
Drugiego dnia dowiemy się co to jest kuskus, jak przyrządzały go Nomadki dawniej i jak przyrządzają dzisiaj, ugotujemy kuskus z warzywami i jagnięciną. Podczas gdy kuskus będzie się gotował, my pokażemy tradycyjny rytuał parzenia herbaty marokańskiej, tak jak robią to Nomadzi na Saharze.
Na koniec przyrządzimy deser marokański pomarańcze z cynamonem lub naleśniki marokańskie, w zależności od czasu jaki nam pozostanie do dyspozycji.

Więcej o prowadzących:
Mustapha El Boudani – urodził się w tradycyjnej rodzinie Nomadów. Pochodzi z południowej części Maroka, z wioski M’Hamid El Ghizalne, która znajduje się u wrót piasków Sahary. Jest wokalistą, kompozytorem, gitarzystą i bębniarzem. Gra na gumbri oraz kastanietach (karkabat)– instrumentach charakterystycznych dla muzyki Gnawa oraz prezentuje tradycyjny taniec regionu saharyjskiego. Jest także zapalonym kucharzem, dla którego kuchnia marokańska nie ma tajemnic.

Aneta Okupska-Pońc – etnograf, podróżniczka, animatorka kultury. Autorka pracy dyplomowej poświęconej muzyce Beskidu Śląskiego na przykładzie Kapeli Wałasi (1998).Prezes Stowarzyszenia Współpracy Polsko- Marokańskiej „Africae Deserta Project” gdzie realizowany jest projekt „Górale na Saharze – Nomadzi w Beskidach” . Organizuje wyprawy podróżnicze, imprezy, spotkania, festiwale w Polsce jak i za granicą.

Koszt warsztatów – 890 zł od osoby, koszt noclegu wraz z wyżywieniem – 160 zł/os.

Warunkiem rezerwacji miejsca jest wniesienie opłaty rezerwacyjnej w wysokości 200 zł od osoby.
Jeżeli jesteś zainteresowany prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty zaliczki.
W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, opłata zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienie nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami, nie przepada lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.
Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.

Nasza strona: akademiasiedliska.pl

Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Anna Waligóra (Koniaków)
533 216 088

Adres:
Koniaków 343 43-474 Istebna

Post navigation

Formularz zgłoszeniowy





Imię i nazwisko

Telefon

E-mail

Wiadomość

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres e-mail lub numer telefonu komórkowego. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych jest Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska, NIP 5931006289, z siedzibą Dłużyna 21, Elbląg.

Akademia Siedliska pod Lipami

O nas

Joanna Włodarska Warsztaty

Od niemal 10 lat jeżdżę po Polsce i dzielę się z uczestnikami swoją miłością do serów i tradycyjnej żywności. Mieszkanie na wsi zbliża do natury. Pierwsze były sery, teraz, dzięki ogrodowi ekologicznemu w naszym Siedlisku pod Lipami równie ważne stały się kiszonki, własne kosmetyki ziołowe i wędliny domowe. Ponad 170 letni dom przytulił i nas i nasze zwierzęta, Was również przytuli, gdy przyjedziecie na warsztaty. Zapraszam!

Najbliższe warsztaty

Warsztaty serowarsko-chlebowe w Siedlisku pod Lipami
Warsztaty serowarsko-chlebowe w Siedlisku pod Lipami
wrzesień 10 (11:00 am)
Warsztaty serowarsko-chlebowe w Koniakowie
Warsztaty serowarsko-chlebowe w Koniakowie
wrzesień 24 (11:00 am)
Warsztaty serowarsko-chlebowe na Dolnym Śląsku
Warsztaty serowarsko-chlebowe na Dolnym Śląsku
październik 8 (11:00 am)
Warsztaty Kuchni Marokańskiej
Warsztaty Kuchni Marokańskiej
październik 8 (11:00 am)

Kontakt

siedliskopodlipami@gmail.com

tel. 505 061 237

Dłużyna, gm. Elbląg

Copyright 2018–2021 © Akademia Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska. Design Ef Ef.