Już 8–9 października zapraszamy Państwa na niezwykłe warsztaty. Poznamy tajniki kuchni marokańskiej. Warsztaty odbędą się w naszej filii w Koniakowie, w Willi pod Lipami, a poprowadzą je pochodzący z Maroka Mustapha El Boudani oraz Aneta Okupska-Pońc. Podczas dwóch dni przeniesiemy się do tajemniczego i egzotycznego Maroka, by chłonąć zapachy i smaki marokańskich potraw, przywołać wspomnienia z wakacji w tym kraju, lub poczuć jego magię i zaplanować wyprawę.
Pierwszego dnia, w sobotę ”idziemy” na tradycyjny suk (targ) z przyprawami oraz warzywami i owocami – prezentacja
Poznajemy marokańskie przyprawy oraz zastosowanie ich w przygotowywaniu potraw, w szczególności jagnięciny
Przygotujemy tradycyjne dania Nomadów z Sahary – kuskus, tajine, poznamy mieszanki przypraw do danych dań.
Przygotujemy też tajine z jagnięciny z warzywami – w zależności od ilości uczestników, podzielimy się na grupy.
Taki tajine będzie się robił ok. 2 godz. na ogniu. W tym czasie przygotujemy zupę.
Godz. 14.00 – obiad – tajine przygotowany przez uczestników
Po obiedzie zaczniemy przygotowywać szaszłyki i inne potrawy z tzw. podrobów jagnięcych. Wszystkie potrawy będą pieczone na grillu lub ogniu.
Jeśli dopisze pogoda, upieczemy również tradycyjny chleb w żarze ogniska, zasypywany gorącym piaskiem z żarem Po 20 min. jest gotowy do jedzenia.
Prowadzący opowiedzą o historii życia grup nomadycznych północnej Afryki na przykładzie Maroka dawniej i dziś oraz o tradycjach pasterskich i kulinarnych mieszkańców Maroka.
Drugiego dnia dowiemy się co to jest kuskus, jak przyrządzały go Nomadki dawniej i jak przyrządzają dzisiaj, ugotujemy kuskus z warzywami i jagnięciną. Podczas gdy kuskus będzie się gotował, my pokażemy tradycyjny rytuał parzenia herbaty marokańskiej, tak jak robią to Nomadzi na Saharze.
Na koniec przyrządzimy deser marokański pomarańcze z cynamonem lub naleśniki marokańskie, w zależności od czasu jaki nam pozostanie do dyspozycji.
Więcej o prowadzących:
Mustapha El Boudani – urodził się w tradycyjnej rodzinie Nomadów. Pochodzi z południowej części Maroka, z wioski M’Hamid El Ghizalne, która znajduje się u wrót piasków Sahary. Jest wokalistą, kompozytorem, gitarzystą i bębniarzem. Gra na gumbri oraz kastanietach (karkabat)– instrumentach charakterystycznych dla muzyki Gnawa oraz prezentuje tradycyjny taniec regionu saharyjskiego. Jest także zapalonym kucharzem, dla którego kuchnia marokańska nie ma tajemnic.
Aneta Okupska-Pońc – etnograf, podróżniczka, animatorka kultury. Autorka pracy dyplomowej poświęconej muzyce Beskidu Śląskiego na przykładzie Kapeli Wałasi (1998).Prezes Stowarzyszenia Współpracy Polsko- Marokańskiej „Africae Deserta Project” gdzie realizowany jest projekt „Górale na Saharze – Nomadzi w Beskidach” . Organizuje wyprawy podróżnicze, imprezy, spotkania, festiwale w Polsce jak i za granicą.
Koszt warsztatów – 890 zł od osoby, koszt noclegu wraz z wyżywieniem – 160 zł/os.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wniesienie opłaty rezerwacyjnej w wysokości 200 zł od osoby.
Jeżeli jesteś zainteresowany prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty zaliczki.
W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, opłata zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienie nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami, nie przepada lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.
Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasza strona: akademiasiedliska.pl
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com
Anna Waligóra (Koniaków)
533 216 088
Adres:
Koniaków 343 43-474 Istebna