W marcu będziemy po raz kolejny warzyć sery i piec chleby na zakwasie w Koniakowie, stolicy koronki.
Nasze warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów podpuszczkowych, dojrzewających.
W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase. Od Ciebie będzie zależało czy zrobisz go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem Goudy. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie .
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe Camemberty i sery typu Oscypek. Zrobimy też góralską Gołkę i upieczemy nasze chleby na zakwasie.
Zrobione sery zabierzecie ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania (Gouda i Camembert).
Pracujemy na podpuszczce mikrobiologicznej także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe oraz książki Joanny Włodarskiej.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Koszt warsztatów z noclegiem i wyżywieniem 890 zł. Cena bez noclegu 750 zł
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata opłaty rezerwacyjnej w wysokości 200 zł od osoby.
Uwaga:
Nigdy nie łączymy obcych sobie mężczyzn i kobiet w jednym pokoju.
Jeżeli jesteś zainteresowany prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty opłaty rezerwacyjnej.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, autorka podręczników „Jak zrobić ser w domu” oraz „Samowystarczalni w domu i ogrodzie”.
Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
www.akademiasiedliska.pl
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com
Strona internetowa Willi pod Lipami:
https://web.facebook.com/willapodlipami/
Opinie o obiekcie:
https://www.airbnb.pl/rooms/16774915?guests=1&adults=1
#warsztatyserowarskie , #akademiasiedliska, #sery , #przepisy