Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności

 


Warsztaty zdrowej żywności  rozpoczynamy od maja 2018 roku.  Tak jak w ubiegłym roku warsztaty będą się odbywały w naszym Siedlisku na Żulawach raz w miesiącu  od maja do sierpnia. Będziemy je łączyli z warsztatami zielarskimi lub serowarskimi tak aby np. żona brała udział w warsztatach zielarskich a mąż w nalewkowych lub zdrowej żywności.

Najbliższe warsztaty wytwarzania zdrowej żywności:

Zapraszamy już w przyszłym roku. Zaczynamy w maju.
Przez dwa dni będziemy uczyć się wytwarzania naturalnej żywności. W czasie warsztatów nauczymy się wytwarzać piwo, robić swojskie kiełbasy i wędzić szynki. Zrobimy też własne masło.
Pierwszego dnia odbędą się warsztaty piwowarskie, które będą prowadzone przez naszego zaprzyjaźnionego Mistrza Piwowarskiego Artura Wasielewskiego. Warsztaty potrwają ok. 4-5 godzin.
W czasie zajęć piwowarskich przekazujemy uczestnikom całą wiedzę na temat rodzajów piwa, sensoryki oceny piwa, różnorodności stylów piwnych . Uczestnicy poznają różnicę między piwami korporacyjnymi a prawdziwymi piwami produkowanymi przez małe, niezależne od wielkich koncernów browary. 
W czasie warsztatów będziemy degustować i uczyć się oceniać najlepsze polskie i zagraniczne piwa.
Przeprowadzimy Was krok po kroku przez cały proces produkcji piwa począwszy od przygotowania ziarna i wody, filtrację i wysładzanie, chmielenie, wysładzanie brzeczki i rozlew.
Każdy uczestnik uwarzy swoje 5 litrów piwa, które zabierze do domu do dalszego dojrzewania.
Jeszcze tego samego dnia przygotujemy mięso na wędliny i wędzonki. Zajmie nam to około 2 godziny.
Pierwszy dzień warsztatów zakończymy przygotowaniem w ognisku dania z żeliwnego kociołka czyli Pieczonki.
Wieczorem zapraszamy na wspólną z uczestnikami warsztatów zielarskich biesiadę 🙂
Niedzielę rozpoczniemy od warsztatów masarniczych. Te zajęcia potrwają ok 2 -3 godziny.
Następnie zajmiemy się wędzeniem przygotowanych wcześniej kiełbas i szynek.
Własnoręcznie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą.
Ostatnim punktem warsztatów będzie zrobienie wiejskiego masła w tradycyjnej, drewnianej maselnicy.
W czasie warsztatów bufet z wyrobami z Siedliska ( szynki, sery, smalec, ogórki małosolne, prawdziwe masło, chleby na zakwasie, piwo oraz wieczorny grilli ognisko.

Koszt warsztatów to 410 zł od osoby plus około 40 zł za nocleg w pobliskiej agroturystyce. 
 Jeżeli zdążymy  z remontem ( a pewnie tak ) to możliwy nocleg w naszej stodole. W tym przypadku koszt warsztatów, wyżywienia i noclegu wyniesie 490 zł. 
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 150 zł od osoby.
Jeżeli jesteś zainteresowany prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty zaliczki.

W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienie nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.

Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
http://www.akademiasiedliska.pl/2014/03/kalendarium-2014.html

Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Minione warsztaty:

30 czerwca – 1 lipca w naszym Siedlisku na Żuławach szczegóły tutaj
21 – 22 lipca – w naszym Siedlisku na Żuławach szczegóły tutaj
25 – 25 sierpnia – w naszym Siedlisku na Żuławach szczegóły tutaj

19 – 20 maja  2018 – w naszym Siedlisku na Żuławach szczegóły tutaj
10 – 11 czerwca 2017 –  Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach szczególy tutaj – Relacja z warsztatów   ,    2  ,   3  , 
24 – 25 czerwca – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczególy tutaj – Relacja z warsztatów  1 ,  2
1 – 2 lipca –  Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1 ,  2 ,  3
8 – 9 lipca –  Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach szczególy tutaj
21 – 22 lipca –  Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach szczególy tutaj
5 – 6 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach szczególy tutaj – Relacja z warsztatów 1
25 – 26 sierpnia – Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności w naszym Siedlisku na Żuławach  szczególy tutaj


Migawki z mininych warsztatów :

 

 

 

 
****